Нова световна мода завладява фермерите
Мицелът имитира пилешкото и свинското месо в алтернативни храни и е доста лесен за отглеждане
Източник: АГРИ.БГ
Растителните алтернативи на животинския протеин набират популярност в цял свят. В търсене на решение, което да е едновременно питателно и вкусно, компании от различни краища на планетата пробват късмета си. Това е добра възможност за земеделските производители да се ориентират сред новите тенденции.
Кошери от гъби спасяват пчелите?
Напоследък ферментиралият белтък от биомаса от мицел за гъби се превръща в популярен протеинов бизнес в Китай, пише Food Ingredients First.
Шанхайската компания “70/30 Food Tech” миналата година представи готови ястия на основата на собствен ферментирал белтък – той е с текстура и вкус на пилешко месо, но се получава от мицел за гъби.
През 2021 г. продадохме над 25 000 ястия на над 1600 клиенти в рамките на пилотния ни тестов проект, казва Майк Хуанг, съосновател и главен разработчик на продуктите на компанията.
“70/30 Food Tech” е част от Dao Foods Investment – корпорация, която се занимава с разработването на алтернативни протеини за китайския пазар. Тя е сред пионерите, предлагащи ястия от гъби. Неотдавна компанията получи инвестиции за увеличаване на производството си от New Crop Capital.
В своя нов завод в Шанхай “70/30” ще си партнира с Shanghai Qingmei Green Food Group – гигант в китайската промишленост с широка логистична мрежа за студена верига. Благодарение на това сътрудничество компанията ще увеличи производството си и ще си гарантира разпространение на веганските си продукти в цялата страна през четвъртото тримесечие на 2022 г.
Според Myconera – компания, която използва технологии с гъби за разработването на продукти, които са екологично устойчиви, мицелът за гъби е перспективно направление в хранителната промишленост.
Мицелът представлява мрежа от нишки, които растат под плодното тяло на гъбата. Той съдържа до 60% протеин (сухо тегло) и 12% фибри. Продуктът е обещаващ както по отношение на производството, така и за популяризиране в сегмента на здравословния начин на живот.