Правителството отпусна 444,7 млн. лв на ДФЗ за компенсиране на стопаните заради увеличени разходи

Те ще изплащат като компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове

Източник: Агрозона

Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) в размер до 444,7 млн. лв. за 2022 г., съобщи пресслужбата на служебния кабинет.

Средствата се отпускат за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани и за подкрепа на свиневъдите и птицевъдите за хуманно отношение към животните, както и за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Днес стана ясно и че Европейската комисия е одобрила българска схема в размер на 218 милиона евро (426 милиона лева) за подпомагане на определени земеделски производители в контекста на нахлуването на Русия в Украйна.

Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Комисията на 23 март 2022 г. и изменена на 20 юли 2022 г.

Мярката ще може да се използва от микро-, малки и средни предприятия, занимаващи се с първично производство на определени селскостопански продукти, които са засегнати от увеличението на цените на енергията, торовете и други разходи за вложени ресурси, причинено от настоящата геополитическа криза и свързаните с нея санкции.