Торовете тревожат силно европейските фермери

Източник: https://zemedeleca.bg/2022/04/17/

На 7 април т.г. на страницата на Копа Коджека беше публикувано мнението на фермери, че в първите реакции на ЕК относно кризата на пазара за торове липсват конкретни краткосрочни действия. И то във време, когато руската инвазия в Украйна е нарушила много пазари и вериги за стойност в световен мащаб, както с енергийните, така и със селскостопанските стоки. Войната категорично е оказала обаче най-силно силно въздействие върху европейското селско стопанстно именно чрез торовете.

Кризите на този пазар се различават по своето естество, но ефектите им са кумулативни за земеделските производители.

През 2019 г. според Мрежата за счетоводни данни на земеделските стопанства – FADN, която следи бизнес дейностите на фермерите и доходите им, цените на торовете са се повишили от 171 до 611 евро за тон UAN.

• А от януари 2021 г. до февруари 2022 г. цената на едро в ЕС на азотния разтвор се е повишила с 250% . И тази допълнителна цена, която е трябвало да платят фермерите, не е била компенсирана от умереното увеличение на цените на зърното, наблюдавано от средата на 2021 г. Всички мои европейски колеги сега са силно загрижени, тъй като доходите им за реколтата 2022 вероятно ще се свият драстично, казва Тим Кулинан, председател на IfA, вицепрезидент на Копа, водещ производител от Типърари, Ирландия.

Според статистическата служба сега вече цените са подскочили до 800 евро за тон UAN, това е цена за март 2022 г.

Торовете, които са основно вложение в растениевъдството, особено при зърнени, маслодайни и протеинови култури, преди са представлявали 17% от общия оборот и 42% от специфичните разходи. Но това е било вярно до 2021 г., когато настъпи първата шокова криза с търсенето им заради прекъснати доставки по време на пандемията, а сега вече представляват много повече.