320 сигнала за опасни храни през юни, Турция с най-много нарушения

Източник: Агрозона

Пестициди, салмонела и липса на достатъчно информация върху етикета са сред опасностите
Общият брой нотификации за месец юни 2022 г. е 351, показват данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец юни 2022 г, съобщава Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Сигналите в категория храни са най-много – 320, за фуражите – 16, а за материалите в контакт с храни – 15, казват експертите.

95 са съобщенията за предупреждение в рамките на системата, като за птиче месо са най-много – 13 нотификации, предимно за наличие на различни видове салмонела. За плодове и зеленчуци има 12 предупреждения, като сред опасните вещества, засечени в тях са хлорпирифос в леща от Белгия, тиабендазол във френски картофи, кадмий в авокадо от Перу, високи нива на калай в консервирани кайсии от Китай и др. За ядки и продукти от тях има 9 съобщения, а за месо и месни продукти, различни от птиче месо – 7 съобщения, предимно за различни недекларирани алергени в тях. За зърнени и тестени изделия предупрежденията в системата на ЕС са 6, колкото е количеството и за супи, сосове и подправки.

През месец юни 2022 г. при предупредителните нотификации най-често нотифицираната страна е Полша с 14 предупреждения, следвана от Холандия с 9.

Предупрежденията за недопуснат внос в рамките на системата през юни са 104, като 29 са в сектора на плодове и зеленчуци. Съобщенията в тази категория са предимно за пестицидни остатъци.

В категорията на рибата и рибните продукти има 11 предупреждения, предимно за неправилно температурно съхраняване, така и за опаразитяване. В рамките на месеца 8 предупреждения има за опасни материали, които правят контакт с храни.

През месец юни 2022 г. при нотификациите за недопуснат внос най-често нотифицираната страна е Турция с 28 нотификации, следвана от Бразилия с 11 нотификации.

За насочване на вниманието предупрежденията са 90, съобщават от ЦОРХВ, като най-много пак са в категорията на плодовете и зеленчуците – 31.

В последната категория – за проследяване, общият брой на съобщенията е 62, като най-много са в категорията на диетичните храни и добавки – 20, а най-съобщаваната страна е Холандия