13-те нишови култури на двама предприемчиви братя

Работата във фермата е организирана така, че да се използват оптимално работната ръка и машините. Фермерите планират да продават част от продукцията си в България

Източник: АГРИ.БГ

Едно стопанство в Румъния тръгна по свой път, за да развива бизнеса си. То е собственост на братя Михай и Данут Резеану. Вместо да обработват големи площи само с основни култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, те залагат и на нишови култури, които са уникални за вътрешния пазар – лупина, нахут, лавандула, царевица за пуканки и др. По този начин фермата е увеличила максимално печалбата си и е разширила възможностите си за износ, информира Agrointel.ro.

Братя Резеану управляват стопанство с площ 2300 ха. От тях 500 ха се напояват с помощта на собствена водоснабдителна система от река Дунав. Резеану притежават и един от най-важните зърнени складове в окръг Олт, в който може да се складират 75 000 тона продукция.

Най-голямото предизвикателство в селското стопанство е планирането на реколтата, казва Михай, който е специалист по мениджмънт. Споделя, че всяка година залагат на култури според търсенето, прогнозите и т.н. Сеят така, че да извлекат максимална печалба.

От 2016 г. Михай Резеану отглежда икономически изгодни нишови култури, които повечето фермери избягват. В момента в стопанството има площи, засети с първокачествена пшеница, рапица, ечемик за бира, лавандула, нахут, люцерна, леща, лупина, боб, високоолеинов слънчоглед, царевица за пуканки и за прясна консумация, слънчоглед за производство на закуски и др.

Целта на голямото разнообразие от култури в сеитбооборота на фермата е да се произведе повече растителен протеин. Опитваме се да отговорим на нарастващото им търсене на пазара. Затова започнахме да отглеждаме боб, леща, нахут, лупина. Търсенето им е голямо, казват Резеану.

Младите фермери са в процес на тестване. От общо 2300 ха земя, с която разполагат, обработват с тези култури около 400 ха.

Местният пазар на растителни протеини в Румъния е оформен, но продуктите предимно се внасят. Затова те решават да осигурят повече вътрешно производство. Организирали са успешно пътя от полето до доставката в супермаркети. Имат зад гърба си добрите резултати от последните 3-4 години.

Ориентир при избора на култури са две неща – трябва да са изгодни икономически и агротехнически. Културите са азотфиксиращи, което им спестява излишни разходи. Работата във фермата е организирана така, че да се използват оптимално работната ръка и машините.

Развитието на културите и предлагането им на пазара се реализира в различни периоди от време, което ни позволява да държим служители ангажирани целогодишно. Разпределили сме натоварването сравнително равномерно през селскостопанския сезон, допълват Резеану.

От портфолиото от 13 култури, които се отглеждат във фермата, слънчогледът е любимият на Михай. А от нишовите култури – нахутът.

Имаме много добри резултати при него. Това е култура, в която се влюбих от първата година. Първоначално добивахме от него около 2800 кг/дка, след което рентабилността се увеличи година след година. Тази година смятат, че ще имаме рекордна реколта от нахут, признава фермерът.

Сеем само първокачествена пшеница с много добри показатели. Продаваме я на мелници и търговци. Ечемикът за бира продаваме на един-единствен купувач в Румъния, споделя още Михай.

В момента Резеану разработват мини фабрика, която в един момент ще стане мега фабрика. Тя разполага с оптична система за сортиране и капацитет да обработва до 2 тона продукция на час. За да влезем в супермаркетите, трябва да предложим високо качество, разкриват плановете си братята.

Другият им голям проект за близкото бъдеще е свързан с лавандулата. В момента те я отглеждат на 42 ха земя.

През 2022 г. планираме да направим дестилерия за лавандула. Ще продаваме етерични масла. Разполагаме с контакти в България и Франция, които имат потенциал да се превърнат в наши клиенти, казва още Михай Резеану.