Работна група ще подпомага развитието на винения туризъм в България

Министерството на туризма организира първата по рода си широка дискусия по темата

Източник: АГРИ.БГ

Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса ще обсъжда и решава въпросите на винения туризъм. Това стана ясно на кръгла маса под надслов „Перспективи пред развитието на винения туризъм. Виното като част от българския туристически продукт“, организирана от Министерство на туризма, съобщиха от ведомството.

„В България има над 200 изби, което е разнообразно предлагане. Тази дискусия е начало за създаването на план за развитие на винения туризъм, който да бъде разработен съвместно с Министерство на земеделието и останалите институции. Държавата и представители на винените организации ще създадат работна група, която да работи по темата“, обяви министърът на туризма Проданов.

От своя страна зам.-министърът на земеделието Момчил Неков подчерта необходимостта да се защити виненият туризъм като нематериално културно наследство, за да може да се добавят винените маршрути в кафявите указателни табели. И добави, че са идентифицирани 130 винопроизводителите, които са направили винарни тип „шато“, подходящи за винен туризъм. Целта е да бъдат обособени в осем винени региони със защитено географско указание със своите специфики за популяризирането им.

Във фокуса на срещата бяха поставени добрите практики, проблемите и тенденциите във винения туризъм. Целта на дискусиите бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху възможностите за сътрудничество между различните заинтересовани страни с цел повишаване на конкурентоспособността на винения туризъм в България.