Какво да очакват земеделците като подпомагане

Източник: https://zemedeleca.bg/2022/06/27/

Предстои да бъде разпределена извънредната помощ, определена от Европейската комисия, за приспособяване на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна. Това е разписано в Проект на наредба, публикуван на сайта на земеделското министерство, като общественото обсъждане на документа ще продължи до 7 юли.

Съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2022/467 на Комисията от 23 март 2022 г. на държавите членки се предоставя помощ от Съюза от 500 000 000 евро, като за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро с възможност тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лева. Според проекта помощ се предоставя на стопани от секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци. Министерството ще спази определения от Комисията срок за изплащане на средствата по извънредното подпомагане до 30 септември.

Допълнително във връзка с предизвикателствата, пред които са изправени земеделските производители, по други мерки приоритетно ще бъдат подпомагани растениевъди и животновъди от уязвими сектори.

Очаква се през юли да бъде променен европейски регламент и да бъдат преразпределени 5% от неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от средствата за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро публични средства за подпомагане на земеделските производители, както и малки и средни  предприятия.

Като кризисна мярка във връзка с войната в Украйна ЕК прие и Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката, в размер до 35 000 евро на стопанство. Предвидена е помощ по временната рамка в размер на 150 млн. лв., във връзка с което е предложението на МЗм за предстоящата актуализация на държавния бюджет. Временна рамка дава възможност на държавите членки да предоставят ограничена по размер помощ на засегнати от кризисната ситуация дружества; да гарантира ликвидност за предприятията и да компенсират дружествата за допълнителните разходи, направени поради изключително високите цени на природния газ и електроенергията.

От актуализацията на бюджета зависи и разпределението на 18,7 млн. лв. допълнително финансиране за хуманно отношение към свине и птици.

Министерството на земеделието припомня, че земеделските производители имат право и на:

  • Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство – годишно в размер до 100 млн. лв., и
  • Данъчни облекчения под формата на преотстъпване на корпоративен данък, свързани с инвестиции в размер на около 40 млн. лв.