Ще има ли de minimis за животновъдите през февруари?

Животновъдството – това е болният, който е на системи и постоянно му се влива глюкоза, коментира Симеон Караколев

Източник: agri.bg

През януари 2023 г. Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) входира искане за de minimis заради високата инфлация и непрестанно повишаващите се цени на суровините. Впоследствие техни колеги също настояха за получаване на подобна подкрепа, както и извънредна помощ заради войната в Украйна през месец март.
Има ли развитие по темата, попитахме Симеон Караколев – съпредседател на асоциацията.

„Отговор няма. Тук е важно ние да инициираме един процес и след като сме го инициирали, той трябва да се случи. Въпросът е дали ще се случи в по-кратки срокове или ще се разтегли във времето. Аз се надявам да има прием още в рамките на февруари 2023 г.“, обясни той.

В актуалния епизод на AgriПодкаст коментирахме, че животновъдството е в будна кома и инжекциите с de minimis няма да го спасят. Докъде стигат помощите и как да стабилизираме сектора – обяснява Караколев.

„Това е болният, който е на системи, постоянно му се влива глюкоза. В момента, в който спреш глюкозата, той си заминава. Тук не целим като цяло политиката на този етап, специално в сектор „Животновъдство“ не е, за да се стабилизира като цяло дългосрочно сектора, а да се стабилизира краткосрочно.

Това са единствените инструменти секторът да бъде стабилизиран в краткосрочен план, но не и в средносрочен и в дългосрочен. Там инструментите са различни. Един от тях е държавната земя, която трябва да бъде отдавана под някаква форма с приоритет на животновъдите“.