Потреблението на месо в Германия намалява във всички категории

Източник: Агрозона.бг, Автор: Павлина Георгиева

Най-значителен спад се наблюдава при свинското месо, следвано от говеждото и птичето

Потреблението на месо в Германия е спаднало с 2,1 кг миналата година. Това показват  официални предварителни данни, публикувани от Федералния информационен център по земеделие.

Консумацията на свинско месо отчита най-значителен спад – 1,3 кг, следвана от говеждо -0,6 кг и птиче месо -0,2 кг.

В резултат на това миналогодишното потребление на глава от населението в Германия е следното: свинско (31 кг), птиче месо (13,1 кг), говеждо и телешко (9,4 кг).

Ниската консумация на животински протеини оказа влияние върху вноса, като само вносът на домашни птици остана стабилен в сравнение с 2020 г., докато вносът на говеждо и свинско месо се понижи.

Производството също е намаляло с 2,4% при свинско месо и с 1,6% при птиче и говеждо месо. Статистическите данни обаче показват, че Германия може самостоятелно да покрие нуждите си от месо от домашни птицци на 96,7% , свинско месо при 132,4% и 98,2% за говеждо месо.

Вегетарианство и веганство набират популярност в Германия

Докато над половината от германското население заявява, че яде всякаква храна, към 2020 г. почти една четвърт от германците са вегетарианци и около седем процента са вегани. През последните години веганският и вегетарианският начин на живот стават все по-популярни в Германия, но някои потребители все още остават резервирани към менюто без месо и млечни храни.