Отпускат 222 млн. лв за стопанствата от уязвимите сектори, приемът – от средата на август

Източник: Агрозона

Браншът Плодове и зеленчуци взима 85% от тях, за пръв път подпомагат и черупкови плодове

222 млн. лв ще бъдат разпределени между стопанствата в уязвимите сектори, сред които са Плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, оранжерийни култури, съобщи за Агрозона след Консултативния съвет по плодове и зеленчуци Цветан Цеков от Браншова камара „Плодове и зеленчуци“. За първи път в рамките на подобна извънредна помощ са включени и производителите на черупкови плодове, коментира още Цеков. Той допълни, че ресурсът ще бъде разпределен в съотношение 85% за Плодове и зеленчуци и 15% за производители в сектора на винените лозя, тютюна, оранжерийното производство и др.

„Това е сума, която ще има много жизненоважна роля за сектора в тези тежки години и ако този тренд се запази, смятам, че има бъдеще за тези сектори“, допълни Цветан Цеков, „защото това са нормалните стойности, с които трябваше да бъдат подпомагани тези сектори, за да не изпадат в това състояние“.

ЕК вече е одобрила и увеличението от 62 хил. евро на стопанство, каза още Цеков, предвижда се нотификацията по помощта да се състои през следващата седмица при ускорена процедура, уверили са от земеделското министерство.

Предвижда се приемът по помощта за стопанствата да бъде от 15-20 август, съобщи още Цветан Цеков, като условията, на които ще трябва да отговарят стопаните, ще бъде по подобие на Ковид помощта, допълни той. Референтна година за изчисление на сумата за всяко стопанство, ще бъде 2022 г. От браншовата камара са настояли и невстъпилите още в плододаване трайни насаждения да бъдат подпомогнати, тъй като стопаните им също правят разходи, като от земеделското министерство ще търсят решение за начина на подпомагане.

Предстои среща и с животновъдите по време на Консултативен съвет по животновъдство.

На 21.07.2022 г. Парламентът одобри промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, с което даде зелена светлина на процедурата и подготовката на законодателството.