Оптимизъм на пазара на машини след месеци тревога

Повишаването на цените и проблемите с доставките продължават да са сериозно изпитание пред индустрията

Източник: АГРИ.БГ 

Основният индекс за бизнес климата в индустрията за селскостопански машини в Европа се повиши леко за първи път след като рязко спадна в хода на военните действия в Украйна, съобщава Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA).

Новото проучване на нагласите посочва, че очакванията за следващите 6 месеца се подобряват.

Повишаването на цените и проблемите с доставките продължават да са сериозно изпитание пред индустрията. Ситуацията обаче явно се е подобрила в известна степен.

Все още “само” 35% от компаниите планират временно да спрат производствените си мощности заради дефицит на суровини през следващите 4 седмици.

В допълнение към това пазарът като цяло изглежда стабилен от гледна точка на производителите.

Регионалната разбивка продължава да показва за всеки отделен европейски пазар (освен този в Източна Европа), че повечето участници в допитването очакват повишаване на оборота през следващите 6 месеца. В челото на оптимистите са големите пазари като Франция и Германия.

Според проучването на CEMA в момента наличностите на нови и втора употреба земеделски машини остават на много ниско ниво в цяла Европа. На места дори са спаднали до под оптималното.