Обмисля се въвеждането на доброволни браншови стандарти

Министерството на земеделието свързва търговски вериги с търсени от тях производители

Източник: АГРИ.БГ 

Въвеждане на доброволни браншови стандарти, които защитават и промотират родните свежи и регионални продукти, обсъдиха като възможност представители на Министерството на земеделието (МЗх) и неправителствени организации в сектора, предават от пресслужбата на агроминистерството.

https://agri.bg/novini/vazhnite-srokove-prez-yuliЦелта на въвеждането им е да се постигне повишаване на консумацията на български пресни плодове и зеленчуци, особено на регионално ниво и предлагани чрез къси вериги на доставки.

Това предложение идва в отговор на необходимостта да стимулираме както късите вериги за доставка, така и здравословен модел на хранене. Късите вериги гарантират, че потребителите ще консумират пресни плодове и зеленчуци, произведени в техния регион, което е в техен интерес, а също помага на местните производители“, отбеляза заместник-министърът на земеделието  Момчил Неков, като допълни, че при къси вериги на доставка се намаляват и емисиите при транспорта на плодовете и зеленчуците.

В хода на дискусията е решено представителите на браншовите организации да запознаят членовете си с предложенията и да върнат своите становища. Участниците в срещата обсъдиха и добрите практики при взаимодействието между производителите на земеделски продукти и търговските вериги, както и стимулите, които ще улеснят земеделските производители да се сдружават.

Стана ясно, че министерството на земеделието оказва съдействие след запитвания от търговски вериги за връзка с български производители на плодове и зеленчуци. 

В предишни срещи с търговците от ведомството им предложиха да им предоставят подробна информация за сезонното производство на плодове и зеленчуци в страната по региони. Институцията вече е предоставила контакти на български производители на дини и зеле от област Варна след съответното запитване, информират още от агроминистерството. „Ще продължим да оказваме съдействие в тази посока, за да помогнем на българските производители на плодове и зеленчуци“, каза още Момчил Неков.