ОББ подкрепя малкия бизнес в енергийната криза със специален ВЕИ кредит

Банката предлага преференциални лихвени нива, дълъг срок на изплащане и висок процент на финансиране

Енергийната криза тласна стотици бизнеси към значително по-евтината енергия от възобновяеми източници и по-конкретно – към фотоволтаичните централи. За последните няколко месеца Енергийният системен оператор (ЕСО) бе „залят“ от проекти за изграждане на соларни инсталации – от малките производства, които искат да оптимизират разходите си, до големите заводи, които драстично искат да намалят отделяните от тях въглеродни емисии.

Всички те сега започват да обмислят как да финансират инвестиционните си проекти и се обръщат към банките. Те от своя страна вече започнаха да създават специално насочени продукти към бизнеса за тази цел, а една от най-ангажираните банки с тази задача е Обединена българска банка. Финансовата институция предлага един от най-изгодните кредитни продукти на пазара на преференциални лихвени нива. Той е насочен към подкрепа на микропредприятия, които искат да инвестират в изграждане на фотоволтаични централи.

Продуктът идва тъкмо навреме, тъй като само преди два месеца депутатите приеха промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които улесниха много процедурата за фирмите по изграждане на соларни панели, но само когато става въпрос за собствено потребление. Фирмите вече могат да инсталират до 5 MW ВЕИ мощности, без да са свързани към мрежата, само при уведомителен режим. Това се случва именно, за да могат стотиците проекти за изграждане на фотоволтаици да станат реалност до края на годината.

Голяма част от тях са именно инициативи на малкия бизнес, който бе разтресен от пандемията и избухналата война в Украйна, а сега се бори и с високите цени на борсата за електроенергия. Именно за него Обединена българска банка, част от голямата белгийска група KBC, създаде специалния продукт в сегмент „микро“, насочен към подпомагане на инвестиции в изграждане на фотоволтаични централи.
Кредитът е до 782 хил. лв. и с достатъчно дълъг срок на изплащане – до 120 месеца след изтичане на гратисния период, който може да достигне 9 месеца. Продуктът е насочен към фотоволтаични централи:

за собствено потребление (за което вече важи облекчена процедура);
за собствено потребление и продажба на излишъка от произведената електрическа енергия;
за продажба на произведената електрическа енергия.
Мощността на централата може да бъде до 500 kW.

Банката предоставя и висок процент на финансиране – до 90%, а при наличие на евросубсидия – до 100%. Обединена българската банка проявява гъвкавост при обезпеченията, като при малки кредити – до 150 хил. лв. – не се изисква друго обезпечение освен залог на фотоволтаичната централа.