Млад фермер видя бъдеще в цветовете от тиква

Това е нещо ново, специализирано и различно. Не прилича на другите зеленчуци, които имаме в стопанството, споделя Йоргос

Източник: АГРИ.БГ

Предприемчивите млади фермери са пример за нов поглед върху селското стопанство и потенциала на културите, които традиционно се отглеждат, пише Ypaithros.

Всяка късна пролет, вече поредна година, градината на Йоргос Флокарис се превръща в своеобразно произведение на изкуството. Тя е като платно, на което има съревнование между всички нюанси на жълтото и оранжевото.

Фермерът отглежда тикви, тъй като се е заел да развива търговия с цветовете им. За целта е заделил 6 ха земя.

Тиквеният цвят постепенно намира все по-широко присъствие на трапезата на гръцките потребители, а и в чужбина. Затова 27-годишният Йоргос смело залага точно на тази ниша. Той развива семейното стопанство и вече е прибрал не е една реколта от тиквени цветове. Фермата му е една от малкото в Гърция, която е специализирана в това.

Флокарис е завършил специалност “Бизнес администрация”. Сега инвестира всичко, което знае и може, в семейната ферма, в която от 1980 г. насам се отглеждат различни зеленчуци.

Конкретно цветове от тиква започва да произвежда преди 5 години.

Това е нещо ново, специализирано и различно. Не прилича на другите зеленчуци, които имаме в стопанството, споделя Йоргос.

Към цвета от тиква го насочва среща с хора, работещи в хранително-вкусовата промишленост. Той сключва договор с тях за доставки. Така днес цялата му продукция преминава през лабораторни изследвания и след това се доставя до магазини в Гърция и чужбина.

В началото Йоргос не проучва детайлно какъв е потенциалът за продажби на продукта му. Установява обаче, че интересът към цвета от тиква е висок и че търсенето му ще се увеличава през следващите години.

Хората го харесват, затова хотелите и ресторантите го включват в менюто си, казва фермерът.

Цъфтежът на тиквата започва от късна пролет и продължава до ранна есен. Прибирането на реколтата става постепенно. Трябва да се изчисли добре колко голяма ще е тя, тъй като прибирането й изисква много работа. Става ръчно и внимателно, за да не се повредят цветовете. Един декар може да даде около 1500 цвята на ден.

Йоргос Флокарис е заложил на специални сортове тиква, тъй като традиционните не вършат работа.