Министър Иванов: Държавата ще поема 65% от застраховките на земеделците

Земеделският министър Иван Иванов увери, че ще бъдат обезщетени земеделските стопани, които са с под 100% пропаднали площи. Не трябва земеделските производители, които да имат основание за притеснение, че държавата няма да се погрижи, призова Иванов пред bTV.

През настоящата година има предвиден бюджет от 5 млн. лв. за обезщетение срещу градушките по схема за държавна помощ. Обезщетенията зависят от това колко площи ще заявят земеделските производители, уточни земеделският министър.

Държавата поощрява и застраховането – 65% от сумата, която земеделските производители дължат на застрахователите, се поема от държавата. За съжаление обаче земеделските стопани не се възползват, не губят нищо, а единствено трябва да си направят застраховка, посочи Иван Иванов. Тази година интересът е изключително нисък и земеделският министър не вижда защо земеделските стопани да не се възползват.

Хиляди ракети са изстреляни срещу градушките. От бюджета са осигурени 13.5 млн. лв., които покриват нуждите и няма дефицит на ракети срещу градушките. Земеделските стопани могат да бъдат спокойни, че се обработват градоносните облаци, увери Иванов.