Как да разградите растителните остатъци и да повишите качеството на почвата?

Тайната е във фулвиновите екстракти

Източник: АГРИ.БГ

Вече трета година успешното сътрудничество между Panamin Co. и земеделския производител и председател на Добружданския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова дава впечатляващи резултати на полето в добричкото село Поручик Гешаново.

“Тази година изпробвахме ексклузивните разработки от Panatechnology, базирани на фулвинови и хуминови екстракти.

Пшеница и ечемик бяха третирани с Panatop Fulvic Max – безалтернативна комбинация на високо съдържание на калиев фулват с екстракти от водорасли, подбрани аминокиселини и концентрирани микроелементи. Резултатите са с 50 кг над тези на една от най-утвърдените фирми на пазара и 100 кг над стандартните технологии. Като качествените показатили достигнаха невероятните 17,1 протеин и около 83,8 хектолитър”, похвалиха се от Panamin Co.

Ползотворната екипна работа продължава и с друг опит с Panatechnology, която е изградена изцяло от органични суровини.

“През есента на миналата година третирахме растителни остатъци с фулвинови и хуминови екстракти. Непосредствено преди това направихме почвени анализи SoilHealth заедно с нашите партньори от Ник Агро Сървис, а след 6 месеца повторихме взимането на проби.

Резултатите бяха впечатляващи.

Освен че са много добър деструктор за растителни остатъци, тези екстракти размножават почвените микроорганизми, които са повишили значително нивото на минерализуем Азот, Фосфор и Калий в почвата, в усвоима форма за растението, а заедно с това чувствително се е провишила и оценката на земята“, разказа управителят на Panamin Co. за България Ангел Кинанов.

“Ние сме от малкото, които предлагат такава уникална технология с високо съдържание на фулво киселини”, подчерта Кинанов.

Комбинацията ефект/разход на декар е забележителна, а качествата на продуктите са феноменални и без аналог в света. 

Хуминовите и фулвиновите екстракти отблокират хранителните вещества в почвата, намножават почвените микроорганизми, блокират тежките метали, възвръщат почвеното плодородие и помагат за абсорбиране на влагата.