Извънредна помощ: Между 90 и 100 лв. на глава се очаква да получат овцевъди и козевъди

Парите ще помогнат на фермерите да се справят с кризата с фуражи, енергоносители, горива, повишени разходи за работни заплати и осигуровки

Източник: АГРИ.БГ 

Между 90 и 100 лева се очаква да бъде ставката по извънредната помощ за овцевъди и козевъди след актуализацията на бюджета. Това каза за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Близо месец овцевъди и козевъди настояват за бюджет от 40 млн. лева за справяне с кризата с фуражи, енергоносители, горива, повишени разходи за работни заплати и осигуровки. НОКА изпрати множество становища до парламентарната Комисия по земеделие и до ресорния министър в оставка д-р Иван Иванов. Във всички тях се посочваше, че след изчисления на асоциацията, ставката за дребните преживни животни не бива да бъде по-малка от 60 лв. на глава животно.

Все още не е ясно кога ще бъде отворен приема и дали получаването на средства ще бъде обвързано с доказване на производство.

“Това, което имам като информация е, че ще се кандидатства на база тазгодишния брой животни. А не както беше досега за броя животни за миналата година”, каза Караколев.

Тези пари ще помогнат на стопаните да покрият разликата между приходите и разходите, които са направили по различните пера по отглеждане на животните.

В четвъртък, 21 юли, ще се проведе заседание на Съвета по животновъдство, на което е възможно да се даде повече информация за схемата.

“Наистина тази сума (около 90-100 лева на глава ДПЖ) е безпрецедентна досега. Не беше така замислено в началото, но това е крайният резултат. Все пак на тези хора трябва и да им се показва, че държавата може да ги стимулира, а не само да бъдат проверявани и санкционирани”, заключи Караколев.

Актуализацията на държавния бюджет беше гласувана в Парламента и така бе приет финансов ресурс от 300 млн. лв. за сектор селско стопанство, като парите ще бъдат разпределени до края на годината.

В одобрения бюджет са заложени повече средства от първоначално предвидените и одобрени от Министерството на финансите – 168 млн. лв. Прието е и увеличено държавно съфинансиране от 15% на 60% по Втори стълб за новия програмен период.