Иванов: ЕК увеличава помощта за стопанствата до 62 хил. евро

Източник: Agrozona.bg

През второто полугодие за фермерите са отделени още 600 млн. лв

„Предстои да бъде увеличен таванът на държавната помощ за стопанство по Временната рамка на Европейската комисия (ЕК) от 35 000 евро до максималния лимит от 62 000 евро“, съобщи министъра на земеделието в оставка Иван Иванов пред БНТ.

Извънредната временна помощ е за подпомагане на земеделците за справяне с последствията от войната в Украйна.

Според него през 2022 г. земеделските производители у нас ще бъдат подпомогнати с над 700 млн. лв. и така се изравняваме с останалите европейски страни.

В сметката влизат 143,5 млн. лв., които земеделските стопани получиха като компенсации заради COVID кризата, през второто полугодие пък са  предвидени 600 млн. лв. европейски и национални средства. От тези средства за чувствителните сектори като растениевъдство и животновъдство са предвидени 450 млн. лв., като различните мерки за подпомагане ще бъдат обвързани с производството, коментира още Иван Иванов.

Зърното от Украйна

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за складирано зърно от Украйна министърът съобщи, че по данни от Агенция „Митници“ в България са влезли 6 хил. т пшеница и 1300 т ечемик, като започват проверки по сигнала от НАЗ. Министърът посочи, че с решение на ЕК вносът на зърно от Украйна е освободен от мито и фитосанитарен контрол, заради риска от недостиг в някои страни членки. „Проверките ще бъдат безкомпромисни. Ако установим, че определени вещества не отговарят на стандартите, това зърно ще бъде подложено на санкции и унищожено“, заяви категорично Иван Иванов.

Контролът на границата

За засиления контрол при вноса на храни през ГКПП „Капитан Андреево“ министър Иван Иванов коментира, че в последните 10 години не са правени такива проверки. В резултат от действията на държавата миналата седмица са спрени 22 т зеленчуци с пестициди. След предприетите действия от държавата до края на годината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) очаква допълнителни приходи от 25 млн. лв. за второто полугодие.