Вдигат тавана на държавната помощ на стопанство до максималните 62 000 евро

Средствата трябва да бъдат преведени до септември

В бюджета са предвидени 450 млн. лв. за чувствителните сектори и правим всичко необходимо средствата да стигнат максимално бързо до земеделските производители, заяви на брифинг министърът на земеделието д-р Иван Иванов при посещението си в област Ямбол, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство.

Иванов съобщи, че ще бъде увеличен таванът от 35 000 евро на държавната помощ за стопанство по Временната рамка при кризи на Европейската комисия (ЕК) до максимално възможните  62 000 евро. Във връзка с тази кризисна мярка в подкрепа на икономиката той посочи, че времето за нотификация пред ЕК ще се удължи  със седмица-две, но за сметка на това стопаните ще получат по-голямо подпомагане. „Такова безпрецедентно плащане към чувствителни сектори като животновъдство и растениевъдство никога не се е случвало. Буквално се изравняваме с европейските субсидии за тези сектори. Тази помощ е изключително важна и стопаните ще я получат. До септември тя трябва да е по сметките на земеделските производители“, изтъкна министърът.

Той припомни, че по другата мярка на ЕК с бюджет 500 млн. евро за България бе предвидена помощ от 10,6 млн. евро с възможност да бъде увеличена с национални средства до 200%, или общо 62 млн. лева. Отделно ЕК разреши 5% от  неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2021 г. и 2022 г., или 33 млн. евро публични средства, да бъдат насочени за подпомагане на земеделските производители, малки и средни  предприятия. „До края на годината предстои да бъдат изразходвани над 700 млн. лв. национални и европейски средства“, обобщи Иванов.