ВАЖНО: До края на годината биопроизводителите трябва да имат сключен договор със сертифицираща фирма

Източник: Agro.bg

Повече от добър и гарантиран бюджет за сектор „Биопроизводство“ през следващите 5 години е заложен в Стратегическия план и в Националния план за развитие на биологичното производство. Той е в размер на 405 млн. евро. Това съобщи Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“.

За да могат обаче биофермерите да се възползват от подпомагането, трябва до 31 декември тази година да имат сключен договор със сертифицираща фирма. „Нека не се чака последният момент, както обикновено правим всички. Има достатъчно време, за да се сключи такъв договор. В противен случай всеки, който не го е направил, ще изпадне за една година от подпомагането“, предупреждава Апостолов.

В Националния план за развитие на биоземеделието се залагат 2 ключови цели – до 2027 година увеличение на биосертифицираните площи до 7 % и до 2030-а година – до 10 на сто. „Това е постижима цел, като се имат предвид всички мерки и интервенции, които са заложени в Стратегическия план и в Националния план за развитие на биологичното производство“, казва Стоилко Апостолов.

По думите му, бюджетът от 405 млн. евро е повече от добър, а за да не бъде повторен горчивият опит с източването на средства, по настояване на бранша, в подпомагането за биопроизводство са въведени тавани. Това ще откаже т. нар. субсидаджии да регистрират площи единствено заради парите, които целево ще бъдат насочени само към този сектор.